Блог

Администратор
19.02.2019
Февруари 2019 Няма коментари

Практически съвети за преводачи

Всичко, което трябва да знаете, за да превърнете създаването на преводи в своя бизнес

Знаете даден език до съвършенство. Имате необходимите документи доказващи това. Специалист сте в определена област, а това ви прави идеален за кариера като преводач.
Но какво да направите, ако не искате да работите за определена агенция, а по-скоро за себе си?
Работата като преводач на свободна практика ви дава свобода, но в същото време е свързана с много усилия и отдаденост. Ако направите нещата както трябва, можете да сте сигурни в успеха си. Ето няколко практически съвета, които всеки преводач трябва да знае.

Създайте база от клиенти

За да започнете, важно е да си изградите база от сигурни клиенти, които да се връщат при вас, когато имат нужда. За да се случи това, имате нужда от познания в областта на маркетинга и рекламата. Създайте сайт, в който се представяте и описвате своята работа. Направете портфолио с проекти, по който сте работили, за да помогнете на потенциалните си клиенти да добият представа за нещата, които правите. Промотирайте сайта си в социалните мрежи, за да привлечете повече клиенти. Важно е да имате няколко постоянни клиенти, които да ви дават повече сигурност, но тъй като тук става въпрос за преводи, много скоро след това ще имате нужда от нови такива.

Привлечете нови клиенти

Можете да привлечете нови клиенти, като използвате текущата си клиентска база като ресурс. Помолете съществуващите си клиенти да ви препоръчат на потенциални нови такива. Така ще привлечете хора, които вече са готови да работят с вас, тъй като са чули позитивно мнение от свои познати.
Друг начин да откриете нов клиент може да бъде да попитате някои от вече съществуващите как са научили за вас и след това да се възползват от тази информация. Можете да достигнете до много нови клиенти, като просто използвате вече съществуващите канали.

Погрижете се за старите си клиенти

Въпреки че е жизненоважно да се привлекат нови клиенти, още по-важно е да се гарантира, че ще спечелите тяхната лоялност, така че те да се върнат при вас следващия път, когато се нуждаят от преводачески услуги. Имайте предвид, че това е необходимо усилие, за да се запази непрекъснат клиентски поток. Плюс това ще ви струва много по-малко да запазите съществуващи клиенти, отколкото да търсите нови.

Оправдайте очакванията на клиентите си

Популяризирайте себе си и дейността си като дадете ясни описания на вашите услуги, такси и екстри, които можете да предоставите, за да гарантирате, че клиентите ще бъдат удовлетворени. Най-важното, винаги надвишавайте очакванията на клиентите. Можете да направите това, като изпълните задачата преди крайния срок, като маркирате проблемите в документите на източника и дори чрез улавяне на печатни грешки или граматични грешки. Тези на пръв поглед малки действия ще направят клиентите ви щастливи, което ще затрудни конкуренцията. Доволният клиент е този, който се връща.

Помолете клиентите си за обратна връзка

Ако вашите клиенти са доволни от проекта, насърчете ги да ви дадат препоръка. Препоръките на доволните клиенти са изключително важни, тъй като все повече и повече потенциални клиенти проверяват за тях. Доказано е, че наличието на препоръки от доволни клиенти може значително да увеличи прилива на нови такива, които да получите.

Запознайте се с конкуренцията

Потърсете вашите конкуренти за идеи за това какво можете да направите, за да популяризирате допълнително вашите услуги. Така можете да намерите нови и подобрени начини, с които да промотирате услугите си и да привлечете повече клиенти.
Друг подход е да се достигне до вашите конкуренти, за да обедините сили и да се справите заедно с по-големи проекти. Понякога две глави мислят много по-добре от една, особено когато става въпрос за привличане на клиенти, изграждане на силен контакт и евентуално управление на силен бизнес.

Коментарите не са позволени