Блог

Администратор
19.03.2019
Март 2019 Няма коментари

Интересни традиции за посрещане на пролетта по света

Добрият преводач, освен да познава в съвършенство лингвистиката и граматиката на даден език, трябва да е запознат и с обичаите на съответната страна. Ще ви запознаем с някои интересни традиции за посрещане на пролетта по света.

Полша – Удавянето на Marzanna

преводачи с унгарски

Марзана (Marzanna) е полското въплъщение на старата славянска богиня на зимата, чумата и смъртта. Опасявайки се от ледената й хватка, най-добрият начин за защита на суеверните славяни, насърчаване на своевременното пристигане на пролетта и гарантиране на добра реколта е да участват в старомодно изгаряне на вещици, последвано от удавяне.

 

В Полша ръчно се изработват кукли, обикновено от слама, които символизират студената и мрачна зима. С тях се преминава по улиците като на парад, а след това ритуално се хвърлят във водата – например в реката. Традицията с украсените кукли датира от 16 век, като тя символизира края на зимния студ.

Швейцария – Sechseläuten

За да отбележат края на зимата, в Швейцария организират зрелищно изгаряне на снежния човек Böögg. Смъртта му е популярна традиция, датираща от 16-ти век. От 1952 г. Sechseläuten вече се празнува в третия понеделник на април, а ако този ден е Великден, фестивалът се провежда седмица по-късно.

Повече за самото събитие, можете да прочетете на https://www.zuerich.com/en/visit/sechselaeuten

Тайланд - Водният фестивал Songkran

Сонгкран e санскритска дума за астрологическия прeход. Водният фестивал бележи тайландската нова година (13 – 15 април), където хората се събират по улиците, за да участват във водни битки. Хвърлянето на вода, по забавен и приятелски начин, е традиционен знак за уважение, желание и измиване на лошия късмет. Колкото повече вода, толкова по-добре!

Босна – Cimburijada

В Босна фокусът е в зараждането на новия живот. Техен символ е яйцето. Затова всеки март в Зеница, Босна, организират „Cimburijada“ или „Фестивал на бърканите яйца“. По време на честванията се раздават безплатни бъркани яйца. Традицията датира от няколко столетия и привлича посетители от цялата страна.

Испания – Falles

Населението на Валенсия става три пъти по-многобройно по време на ежегодния фестивал Fallas (или Falles) всеки март. Седмицата започва с шествия в чест на св. Йосиф и завършва с изгарянен на ninots, кукли от папие-маше, пълни с леки фойерверки. Участниците на фестивала са облечени в средновековно облекло за денонощно улично бдение в очакване на пролетта.

Япония - Hanami

За да приветстват пролетта, в Япония хората се наслаждават на цъфналите черешови дръвчета. Този пролетен спектакъл, придобил световна популярност, се провежда от края на март до началото на май в цялата страна. Хората следят прогнозите за цъфтеж, за да планират Ханами в най-интензивния период. Тази традиция се провежда от векове, а под цъфналите дръвчета хората организират пикници и партита.

Коментарите не са позволени